Tamponnyomás - a legnépszerűbb dekorálási eljárás2024-05-17

A tamponnyomás egy általánosan elterjedt nyomtatási technológia, amelyet elsősorban sík felületek utólagos dekorálására, nyomtatására használjuk a reklámajándék iparágban. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy bonyolult és aprólékos mintákat vigyünk fel különböző alakú és anyagú tárgyakra, így számos más iparágban is elterjedt. Ezzel a módszerrel akár kissé ívelt, kicsit domború felületekre is könnyedén lehet nyomtatni, de a termék íve behatárolja a nyomandó logó méretét. A tamponnyomás lehetővé teszi a vállalati logók és üzenetek precíz és tartós nyomtatását. Például műanyag tollak, kulcstartók, kulacsok emblémázása is gyakran készül ezzel a módszerrel.

A tamponnyomás folyamata

tamponnyomott_szoroajandekok_cegeknek

A tamponnyomás folyamata több lépésből áll, amelynek végeredményeképpen a festék a nyomtatandó felületre kerül:

Első lépés: a rendelt termék, a megfelelő formátumban kapott grafika és a vevői elképzelés összehangolása, a látványterv elkészítése. Látványtervező grafikusaink úgy készítik el a látványtervet, hogy te már a technikailag is megvalósítható méretben lásd a céged logóját. A jóváhagyásod után kezdődik el az előkészítés folyamata.

Előkészítés: az első lépés a film és nyomólemez elkészítése. A filmet színenként nyomtatjuk ki, majd a film(ek)ről levilágítással kerül a logó a klisére. A klisé egy fényérzékeny emulzióval bevont fém lap. Az expozíció hatására a logó helyén az emulzió puha marad, ki-/lemosható. Az exponált részek felkeményednek. A klisé tehát egy fém lap, amin egy festékrétegnyi mélyedés lesz a logó helyén, ebbe kerül majd a festék.

Festék felvitele: a festék a nyomólemezre kerül, majd egy lehúzó penge eltávolítja a felesleges festéket, így az csak a mélyedésekben marad meg.

Tampon használata: a szilikonból készült tampon a nyomólemez mélyedéséből felveszi az egy rétegnyi festéket, és átléptetve a termékre nyomja. A szilikon tampon előnye, hogy a festék könnyen rátapad, viszont a termékre nyomás után a festéknek semmi nyoma nem marad a szilikonon, így a következő termék nyomtatása következhet. A tampon rugalmassága lehetővé teszi, hogy alkalmazkodni tudjon az enyhén ívelt felületekre is. Így vékony vonalas, aprólékos grafikákat is szépen ki lehet nyomni.

További színek nyomtatása

A tamponnyomó gépekből léteznek egyszínes, kétszínes vagy négyszínes grafikák nyomtatásra alkalmas gépek is. A négyszínes tamponnyomó gép segítségével CMYK színátmenetes grafikák is nyomtathatóak. A színes grafikát 4 alapszínre bontjuk és a raszteres nyomás a terméken összeáll a színátmenetes grafikává.

Tamponnyomás ideális reklámtárgyak, tollak, kulcstartók emblémázásáraMiért és mire használjuk?

A tamponnyomás az UV nyomtatás elterjedése óta kicsit háttérbe szorult, de még mindig számos előnnyel rendelkezik, amelyek miatt széles körben használják különféle iparágakban. Előnyei az egyéb technológiákkal szemben:

Pantone szín hűség: akinek fontos, hogy az arculati elemeinek pontosan megfelelő szín kerüljön a termékeire vagy reklámajándékaira, annak a tamponnyomást javasoljuk.

Sokoldalúság: A tamponnyomás különböző anyagokra (például műanyag, fém, üveg, kerámia) is alkalmazható. Így alkalmas például autóalkatrészek, elektronikai eszközök, és egészségügyi műszerek nyomtatására is. A reklámajándék szakmában mi elsősorban kisméretű termékek: golyóstollak, kulcstartók, pendriveok, powerbankok, mérőszalagok, füzetek dekorálására használjuk, de a fa, bambusz, fém termékeken is jól mutat. A természetes anyagok egyenetlen felülete befolyásolhatja ugyan a nyomat minőségét, de erre a rendelés leadásakor felhívjuk a figyelmet és lehetőséget biztosítunk alternatív termék vagy egyéb emblémázási eljárás választására is.

Költséghatékony: a tamponnyomás viszonylag olcsó nyomtatási eljárás, különösen akkor, ha nagy mennyiségű terméket kell nyomtatni. Ha az egyszeri költségek - film-, és klisékészítés - nagy mennyiségre oszlanak el, így elfogadhatóvá válnak az egy darabra eső költségek.

Kis tárgyak esetében ideális: tamponnyomással lehetőség van rendkívül aprólékos és részletgazdag mintákat nyomtatni kis méretű tárgyakra.

Tűpontos vonalak: az UV nyomáshoz képest sokkal élesebb, tisztább vonalak nyomtathatók ki tamponnyomással.

A tamponnyomás egy indirekt mélynyomási eljárás

A tamponnyomás korlátai

Fém tárgyak tamponnyomása után 4-5 nap száradási időre kell számítani, ha azt akarjuk, hogy a nyomat igazán tartós legyen. Csak ez után csomagolható vissza a termék. Ha sürgős rendelésed van, akkor olyan terméket válassz, amit egyéb módon lehet dekorálni, pl. gravírozással, mert ott nincs száradási idő, nincs előzetes klisékészítés, csak a beállás.

Tamponnyomás esetén a nyomat maximális mérete kb. d: 8 cm lehet. E felett már olyan nagy szilikon tampont kellene használni, hogy a nyomat már torzulhatna a szín lenyomásakor.

Ha színes terméket rendeltél és élénk színű a grafikád, akkor a színhűség elérése miatt a logód alá egy fehér alnyomatott kell nyomnunk, ami plusz színnek számít. Ez nem fog látszódni szabad szemmel, de ha jobban megnézed a nyomás széleit, észreveheted. Ha arany, ezüst vagy fekete nyomatot kell nyomnunk, akkor ezek alá nem kell alnyomat, mert ezek fedőszínek.

Natúr papírból készült termékek esetén a festéket beszívhatja az anyag, ami homályos nyomatot eredményez.

Különösen nagyméretű, flekkes nyomatok esetében a végeredmény "felhős" lehet. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi - több mint 30 éves tapasztalatunk segítségével - elvégezzük a feladatot a terméktervezéstől kezdve a csomagoláson át a szállításig. Jelentős raktárkészletünknek hála, nálunk biztosan megtalálod amire szükséged van, legyen az akár tamponnyomott vizespalack, töltőceruza, notesz, mappa, konyhai eszköz vagy bármilyen egyéb reklámajándék vállalkozásod népszerűsítéséhez. Üzemünkben mi mindenre bármit nyomunk, vésünk, tűzünk, vasalunk, húzunk-vonunk.

További elérhető emblémázási technológiákról összefoglaló útmutatót olvashatsz ebben a blogposztunkban.

Képek forrása: nyitókép Freepik, további képek saját fotók.

 

 

 


Reklámajándék.hu Kft. © 1991-2024

Logózott, emblémázott ajándékok cégeknek 33 év szakmai garanciájával
4 100 partnerünknek, naponta 25 000 emblémázott termék


Reklámajándék.hu Kft. © 1991-2024
Kapcsolatokat SzÉpítünk!
PHP: 0.287s | SQL: 0,031s | 2024-06-22 12:26:19